HTML

<div class="fb-like" data-href="http://zugkert.blog.hu/" data-send="true" data-width="450" data-show-faces="true"></div>

ZUG- Zuglói Közösségi Kert

Friss topikok

  • Zuglói Közösségi Kert: Kedves Tankred9! Zuglói fiatalokban merült fel a közösségi kert ötlete, melynek pozitív volt a fo... (2013.05.16. 18:25) Péntek esti fórum
  • Zuglói Közösségi Kert: Kedves Tankred9! Zuglói fiatalokban merült fel a közösségi kert ötlete, melynek pozitív volt a fo... (2013.05.16. 18:25) Májusi piknik
  • mileszebbol.blogspot.com: Én is szívesen csatlakoznék hozzátok! Kerepesi Róna saroknál lakunk! (2013.02.04. 10:45) ÖSSZEFOGLALÓ – TEREPBEJÁRÁS – 2013. január 19., szombat

Házirend Zuglói Közösségi Kert

2013.05.16. 09:38 Zuglói Közösségi Kert

H Á Z I R E N D

Preambulum

A Kert használói tisztában vannak azzal, hogy minden közösségi kert indításakor elengedhetetlen a kertre vonatkozó szabályok tisztázása. A szabályok mindenki számára világossá és érthetővé teszik a Kert működését, használatát, és a közösség minden tagjára egyaránt vonatkoznak.

A Kert használatára vonatkozó szabályok

  1. A Kertnek elsősorban biztonságos helynek kell lennie, mind a Kerthasználók, mind a vendégeik számára. Emberi egészségre veszélyes eszközöket, anyagokat a Kertbe bevinni, vagy ott használni tilos.
  2. A parcella kizárólag kertészkedésre szolgál, azt kereskedelmi, lakhatási, vagy bármilyen más célra használni tilos.
  3. A parcellán csak saját használatra termelhetőek növények, amelynél fogva a Kerthasználó csak a saját, valamint együtt élő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja és szedheti hasznait a Kertnek. 
  4. Minden parcella egységesen 10 négyzetméter területű, egy Kerthasználó kizárólag egy parcella művelésére jogosult. A parcellák használati szerződés megkötésével használhatók. A használati díj a kert működtetése során keletkező költségek fedezésére, illetve a Kert működtetésért és fenntartásáért felelős ZUG Egyesület működtetésére és céljai megvalósítására szükséges. A költségek elszámolását a betakarítási szezon után a ZUG Egyesület a Kerthasználók közössége felé elvégzi.
  5. A Kerthasználó csak a saját parcelláját, illetve a parcellán kívüli közös területeket gondozhatja, illetve köteles gondozni, csak saját terményeit takaríthatja be, minden körülmények között tiszteletben kell tartani mások parcelláját, külön felkérés nélkül hozzá nem nyúlhat.
  6. Minden Kerthasználó felelősséggel tartozik a maga parcellájáért, maga végzi el a kerti munkákat, különösen az ültetés, öntözés, gyomtalanítás, betakarítás folyamata. A Kerthasználók közötti mindenfajta együttműködés fontos és elősegítendő.
  7. A parcellán kívüli közösségi terültek valamint a Kert pihenőpark részének rendeltetésszerű használatára minden Kerthasználó jogosult.
  8. A parcellán kívüli közösségi területek, köztük a közösségi és oktatási célból fenntartott közös parcellák, valamint a Kert pihenőpark részének együttes rendben tartásáért minden Kerthasználó felelősséggel tartozik. A közösségi terek hasznosításáról a Kerthasználók közösen döntenek.
  9. A közös kerti szerszámok használatát időrendi táblázattal kell szabályozni, amennyiben ez szükséges. Az időrendet mindenki által olvasható, hozzáférhető helyen kell elhelyezni. (Hirdetőtábla)
  10. Minden Kerthasználó rendelkezik saját kulccsal a Kerthez, és a szerszámok tároló helyiségéhez. A kerti munka befejezésével, minden szerszámot tiszta és használható állapotban kell a helyére visszahelyezni. A Kertet minden esetben zárni kell, azt csak kulccsal rendelkező Kerthasználók, illetve az ő vendégeik használhatják. Saját tulajdonú eszközök csak saját felelősségre tárolhatók a zárható tárolóban. Az eszközök csak rendeltetésüknek megfelelően használhatók. A használaton kívüli eszközök a Kert területén nem tárolhatók.
  11. Minden kerti parcellát vegetációs időszakban hetente legalább egyszer gondozni kell. Amennyiben a Kerthasználó akadályoztatva van a kertje művelésében, gondoskodnia kell hozzáértő helyettesítőről.  A vegetációs időszakban 3 hétnél tovább nem gondozott parcellára vonatkozó használati szerződés a Használatba Adó részéről rendkívüli felmondással megszüntethető. Az így felszabadult parcella kiosztása a Kertszabályzatban rögzített módon történik. A parcellához való használati jog harmadik fél részére nem átruházható, illetve másnak tartósan át nem engedhető. 
  12. A parcellák használata egy évre szól. Amennyiben Használó az egy éves határozott idő letelte után is igényt tart a kerthasználatra, azt írásban jelzi Használatba Adónak. Kerthasználót ez esetben a folytonosság fenntartása érdekében a korábban általa használt parcellára vonatkozóan minden jelentkezőt megelőző előjog illeti meg abban az esetben, ha továbbra is fennáll a parcella művelésének feltétele, azaz ha Kerthasználó a kerületben továbbra is lakóhellyel rendelkezik.
  13. A Kertben a parcellákat az ökológiai gazdálkodás elvei és gyakorlata szerint kell művelni. A kertben a talajjavításhoz és a tápanyag-utánpótláshoz, a növények kondicionálásához, valamint a kártevõk és betegségek elleni védekezéshez csak kivételesen – a Kert vezetősége vagy a Corvinus Egyetem szakmai együttműködőinek egyetértésével - lehet az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett készítményeket használni. Amennyiben fertőző betegség támadja meg bármely Kerthasználó növényeit, azokat azonnal el kell távolítani a parcellából, és a többi Kerthasználót értesíteni kell a lehetséges veszélyről. Fertőzött növényeket komposztálni tilos, a Kertből mielőbb eltávolítandók. Szükség esetén vegyszeres védelem kizárólag növényvédelmi szakember bevonásával, a Használatba Adó írásos hozzájárulásával megengedett. Mindennemű egyéb vegyszerhasználat tilos.
  14. A Kertben nem ültethető sem mérgező, sem kábítószernek minősülő növény.
  15. Amennyiben valamelyik parcella túlgazosodott, a Kerthasználó figyelmeztetést kap a Kert vezetőjétől. Amennyiben a második figyelmeztetést követő harmadik napon sem tisztítja meg a területét a gyomtól, a parcella felszámolható, a Kertszabályzatban rögzített módon új Kerthasználónak kiadható.
  16. A Kertben a komposztálást közösen kell megoldani. A Parcella művelése során keletkezett szerves- és egyéb zöldhulladékot a Kerthasználó köteles a közösen kialakított és a szabályoknak megfelelően fenntartott komposztálóban elhelyezni. A kész komposztból minden parcella egyenlő arányban részesül. Közös megegyezés alapján háztartási zöldhulladék is komposztálható, de ennek fajtáiról előzetesen megegyezésnek kell születnie a Kerthasználók között.
  17. A Kertben keletkezett nem zöld hulladékot minden Kerthasználónak haza kell vinnie, a kertből el kell távolítania.
  18. A termesztési időszak végén minden Kerthasználó köteles a parcelláját megtisztítva, a téli pihentető időszakra felkészíteni.
  19. A Kerthasználó jogosult a Kert területén rendelkezésre álló vízellátó egységek rendeltetésszerű használatára.
  20. A Kert pihenőpark része nyitvatartási időben, illetve elválasztott kiskertes része abban az esetben ha, valamelyik Kerthasználó a helyszínen tartózkodik, saját felelősséggel szabadon látogatható, azzal a feltétellel, hogy a látogató jelen Házirend vonatkozó szabályait elfogadja, mások parcelláihoz nem nyúl, abban és a közösségi terekben, illetve létesítményekben kárt nem tesz. A Házirendet megsértő látogatót a jelenlévő Kerthasználó azonnali távozásra szólíthatja fel.
  21. A Kerthasználó által meghívott vendégeknek el kell fogadniuk a Házirend vonatkozó szabályait, mások parcelláihoz nem nyúlhatnak, abban kárt nem tehetnek. A Kerthasználó vendégeinek magatartásáért mint sajátjáért felel.
  22. Kiskorú személy a Kertben csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat a balesetvédelemre vonatkozó fokozott figyelem mellett.
  23. A Kertben rendezett közösségi, illetve oktatási célú eseményeken különös figyelmet kell fordítani a látogatók és a Kert biztonságára. A rendezvényen való résztvevőkre is vonatkoznak a 20. pontban foglaltak.
  24. A Kert vezetésére a Kerthasználókból három főt, egy Kertvezetőt és két helyettesét kell megválasztani, akiket a Kerttel való feladatok, szervezések, és döntések meghozatalára fel kell jogosítani. A  kertvezető és helyettesei kizárólag a ZUG Egyesület rendes tagja lehet. A választásról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyet valamennyi résztvevő aláír. A Kert vezetőit évente kell újraválasztani. A Kert vezetőinek kötelessége a Kerthasználók gyűlésének egybehívása, közös döntések meghozatalára, évente legalább két alkalommal, a szezonkezdés és a szezonzárás idején. A közös döntéseket írásba kell foglalni.
  25. A Kert ügyeivel kapcsolatos mindenfajta információ, üzenet, javaslat számára fenntartott közös használatú felületként a Hirdetőtábla szolgál.
  26. A Kert vezetősége további kommunikációs felületként elektronikus levelezőlistát működtet, amelyre minden Kerthasználónak lehetőség szerint be kell jelentkezni.  A Hirdetőtábla mellett az elektronikus levelezőlista szolgál a Kerthasználók tájékoztatásra, a Kerttel kapcsolatos közérdekű információk megosztására, a közösségi programok és a közös munkák megszervezésére.
  27. A Kerthasználók kötelesek a Kert használatára vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokat betartani és egymást erre felhívni, különös tekintettel a környezetvédelmi jogszabályok előírásaira.
  28. Jelen Házirend a Kerthasználókkal kötött Használati Szerződés feltételrendszerét képezi, ezért kizárólag írásban módosítható, ha a változtatást valamennyi, egy helyrajzi számon tevékenykedő Kerthasználó és a Használatba Adó is elfogadta.

 

Kelt: Budapest, 2013. május 13.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zugkert.blog.hu/api/trackback/id/tr325302745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása